Gratis valpreventie cursus voor ouderen in Tholen

4 maanden geleden gepubliceerd

Het team van buurtsportcoaches in Tholen, Jij op Tholen, organiseert samen met fysiotherapeuten valpreventie cursussen in Sint-Maartensdijk, Stavenisse en Sint-Annaland. De cursus is gericht op zelfstandig wonende ouderen van 55 jaar of ouder die bang zijn om te vallen of een hoger valrisico hebben. De cursussen starten in april en deelname is gratis. Vooraf inschrijven is verplicht.

Valpreventie voor ouderen

Eén op de drie mensen boven de 65 jaar valt minstens een keer per jaar, en 12% van deze valpartijen vereist medische behandeling. De cursus heeft als doel het voorkomen van valpartijen bij ouderen door het herkennen van gevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en het verbeteren van het activiteitenniveau en de balans.

Gedurende de cursus komen de ouderen wekelijks bij elkaar om met de fysiotherapeut en/of bewegingsagoog te oefenen hoe vallen te voorkomen. Dit doen ze met behulp van een hindernisbaan, spelvormen en valtechnieken.

Cursusdetails

In Sint-Annaland wordt de cursus verzorgd door fysiotherapeut Martijn Brooijmans en bewegingsagoog Kim Heijboer. De cursus bestaat uit een intakegesprek op maandagmiddag 8 april, gevolgd door 10 trainingsbijeenkomsten en een eindevaluatie. De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagen om 10.00 uur in sport- en gemeenschapscentrum de Wellevaete.

In Sint-Maartensdijk vinden de bijeenkomsten plaats in het sport- en gemeenschapscentrum Haestinge vanaf woensdag 17 april om 15.30 uur. In Stavenisse zijn de bijeenkomsten in de gymzaal vanaf vrijdag 19 april om 15.30 uur. De cursus wordt gegeven door fysiotherapeut Inge Peeters en duurt 8 weken. Deelnemers krijgen voorafgaand aan de cursus een afspraak voor een intakegesprek.