Doortrapdag in Sint-Annaland: Fietsveiligheid voor oudere, ervaren fietsers

3 maanden geleden gepubliceerd

Op woensdag 17 april organiseert de gemeente Tholen, in samenwerking met Club 48 en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), een Doortrapdag in museum de Meestoof in Sint-Annaland. Deze dag is de start van een reeks fietsactiviteiten gericht op fietsveiligheid voor oudere, ervaren fietsers.

Programma Doortrapdag

Doortrappen is een programma dat zich richt op het bewustmaken van oudere fietsers over het belang van veilig en gezond fietsen. De Doortrapdag in Sint-Annaland begint om 10.00 uur met koffie. Deskundigen zijn aanwezig om zowel theorie als praktijk te oefenen. Een fietsenmaker is ook ter plekke voor het perfect afstellen van een e-bike.

Tussen de activiteiten door wordt er een lunch verzorgd. In de middag is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een fietstocht, waarbij het fietsen in groepsverband wordt geoefend. De dag eindigt rond 15.00 uur.

Rol van Club 48

Club 48 is een groep oud-wielrenkampioenen die regelmatig fietst op het eiland Tholen. Leden van de club zullen op 17 april aanwezig zijn om hun ervaringen te delen en deelnemen aan de fietstocht.

Het belang van veilig fietsen

Actieve ouderen blijven steeds langer fietsen. Dit is positief nieuws gezien het bijdraagt aan een actieve, gezonde en mobiele levensstijl. Echter, het aantal ongelukken met ervaren fietsers neemt toe. Veel oudere fietsers voelen zich niet aangesproken door berichten over veilig fietsen en maken geen gebruik van de bestaande activiteiten gericht op deze doelgroep. Het programma Doortrappen wil hier verandering in brengen.

Opstarten fietsgroep

Na de Doortrapdag is het de bedoeling om een fietsgroep op te starten die wekelijks met elkaar gaat fietsen. De groep wordt ondersteund in het verbeteren van hun conditie, het werken naar een doel, het uitstippelen van een route en het fietsen in groepsverband. Het belangrijkste doel is om gezellig samen te fietsen en sociaal actief te blijven.

Aanmelden voor de Doortrapdag is gratis en kan tot 10 april. Meer informatie over het landelijke programma Doortrappen kan worden gevonden op de website doortrappen.nl.